Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Tips voor 50plussers

Man aan het zwemmen

Tips voor de 50plusser

Sport prettiger en krijg meer resultaat

Als (aankomend) sporter wil je natuurlijk wel op een juiste manier bezig zijn. Want dit vergroot de kans op het behalen van je goede voornemens en daarmee ook je motivatie.

En dat is weer belangrijk om een levenlang bewegen vol te houden, wat natuurlijk ook weer extra resultaten oplevert. Uiteindelijk beland je zo in een positieve spiraal, die maar niet stopt.

En natuurlijk helpen we je daar graag bij met tips speciaal voor de 50plusser… Maar tips zijn natuurlijk pas handig als ze op jouw eigen situatie van toepassing zijn.

Zo kan de ene persoon zijn of haar ei volledig kwijt kunnen in één van de speciale groepslessen voor 50plussers, terwijl de ander liever zelfstandig met de gezondheid bezig is.

Probeer dus bij elke tip te kijken of deze handig voor jou is. En wil je meer informatie en tips, kijk dan vooral ook nog even bij de onderdelen zwemmen en aquasporten.

Wees verstandig

Als 50plusser heb je inmiddels voldoende levenservaring opgedaan, waardoor je waarschijnlijk wel verstandige keuzes kunt gaan maken.

Tenminste als je niet te eigenwijs bent… Want ook al wil je de oefening of de les graag afmaken, bij ademhalingsproblemen of pijn in de hartstreek zul je onmiddellijk met de activiteit moeten stoppen.

Daarnaast is het ook niet verstandig om met een virale infectie, hoge bloeddruk etc. te gaan sporten. Want je doet zo meer kwaad dan goed.

Bij twijfel is het dus verstandig om eerst even langs de huisarts te gaan. Deze kan aangeven of je wel of niet mag sporten en waar je dan vooral op moet letten.

Bouw het op

Wanneer je besloten hebt om met de 50+ trainingen mee te gaan doen, kun je misschien erg enthousiast raken. Je krijgt de smaak zo te pakken, dat je gelijk meerdere dagen per week gaat sporten.

Alhoewel meer gaan bewegen altijd goed is, zo moet je dit wel opbouwen. Want een 50+ training kan vrij intensief voor je zijn en je lichaam heeft ook tijd nodig om te herstellen. Het is dus raadzaam om het sporten op te gaan bouwen.

Begin bijvoorbeeld de eerste 2 maanden met 1 á 2 keer sporten per week. Later kun je dit opbouwen naar 3 tot 4 keer. En wil je in de tussentijd toch meer bewegen, kies dan voor een extra wandeling of fietstocht.

Drink voldoende

Bij het sporten bereikt je lichaam een hogere temperatuur. Om weer wat af te koelen gaat het lichaam zweten en verliest daarbij niet alleen vocht, maar ook verschillende zouten.

En aangezien je lichaam door dit verlies steeds slechter functioneert en er daarbij verschillende klachten als spierkramp en hoofdpijn kunnen optreden, is het wel belangrijk om het vocht weer aan te vullen.

Alhoewel er verschillende sportdranken beschikbaar zijn, is het drinken van water toch het beste. Want de speciale dranken bevatten vaak veel energie en hebben nagenoeg weinig effect op de sportprestaties.

Leer jezelf dus aan om een flesje water mee te nemen naar de aquasport les. Tussen de oefeningen door kun je een slokje water nemen, wat soms best prettig kan zijn.

Maar ook de uren na de les is het verstandig om extra water tot je te nemen. Zo verdwijnen de afvalstoffen uit het lichaam, zul je sneller herstellen en heb je minder last van die vervelende hoofdpijn na het sporten.

Kies een goede groep

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een sport moet bij je passen… Want zo blijf je het leuk vinden en ben je minder geneigd om (zoals vele andere sporters) hier binnen enkele maanden weer mee te stoppen.

Ga dus eerst de verschillende 50+ trainingen of aquasporten uitproberen, zodat je uiteindelijk een goede groep en een prettige instructeur hebt gevonden.

En raak je na een tijdje verveeld, neem dan even een actieve pauze (je kunt bijvoorbeeld een maand gaan zwemmen) of probeer een andere groepsles uit.

Niet iedereen voelt zich prettig met sporten in groepsverband. Ook dat is prima en ga dan op eigen houtje aan de slag. Ga bijvoorbeeld banen zwemmen en probeer je zwemslagen te gaan verbeteren. Of doe je eigen 50+ training door verschillende gymnastiek-oefeningen voor jezelf uit te voeren. 

Verdiep je in de sport

Heb je inmiddels een leuke 50+ training of individuele activiteit gevonden, dan is het misschien leuk om je hierin verder te verdiepen. Want door meer over een sport te lezen, raak je steeds meer gemotiveerd en kun je niet wachten totdat je opnieuw kunt gaan trainen.

Daarnaast train je door je grotere kennis nog effectiever, waardoor je betere resultaten behaald. En misschien vind je de sport uiteindelijk zo leuk dat je hier les in wilt geven. Zo kunt je jouw eigen enthousiasme weer aan anderen overbrengen.

Kies een doelstelling

Wanneer je met een 50+ training begint, heb je vast een persoonlijk doel voor ogen. Want misschien wil je wel gaan afvallen, je conditie opbouwen of wat lekkerder in je vel zitten. Het kan allemaal met de 50+trainingen. Maar om meer resultaat te halen, is het wel aan te raden om hier wat gerichter naar te kijken.

Zo kies je eerst een doelstelling: wat wil je in hoofdlijnen gaan nastreven? Hierbij kun je denken aan afvallen, conditie opbouwen, je spierstelsel verbeteren, doen aan stresshantering werken aan je lenigheid of aan je schoonheidsideaal.

Maar het kan ook gemakkelijker: want de doelstelling algemeen welbevinden betekent eigenlijk “je gewoon goed voelen”. En door te bewegen in het water kun je bovenstaande doelstellingen grotendeels combineren.

Na het kiezen van een doelstelling kun je gerichter te werk gaan door einddoelen, subdoelen en vervangende doelen op te stellen. Door verschillende mijlpalen vast te stellen, kun je regelmatig je vorderingen bekijken en indien nodig tijdig bijsturen.

Meer over het kiezen van een doelstelling en het opstellen van doelen vind je binnen de Sportbibliotheek of bij het onderdeel aquasporten.

Nog meer resultaat

Met 50+ trainingen in het zwembad doe je veel voor je gezondheid en de kwaliteit van jouw leven. Maar de beste resultaten zul je krijgen door niet alleen te gaan sporten.

Want het is namelijk nog beter om aan de dagelijks beweegnorm van – 30 minuten licht intensief te bewegen te voldoen, dan je alleen te richten op je bezoeken aan het zwembad.

Veel extra resultaat kun je dus behalen door ook te letten op je voeding en je leefstijl. Probeer je voedingspatroon wat gezonder (maar toch lekker) te maken en daarnaast een gezonde lichamelijke en geestelijke leefstijl na te streven.

Niet alleen sporten

Het is natuurlijk ontzettend goed dat de 50+ trainingen je voldoende uitdaging bieden, maar probeer niet alleen hier op te focussen. Want een zwembad biedt nog zoveel meer…

Ga na de les nog even ontspannen in de bubbelbaden of het turkse stoombad. Of bespreek onder het genot van een lekker bakje koffie nog even de les door met de andere deelnemers. Zo draait jouw zwembadbezoek niet alleen om het inspannen, maar ook om het ontspannen.

En wist je trouwens dat je na de les vaak ook nog baantjes kunt zwemmen? Dit is zeker een aanrader zodat je jouw zwemvaardigheid op niveau kunt houden. Want iemand die een tijd niet zwemt, zal hier steeds meer moeite mee krijgen. En jij wilt toch ook veilig met je kleinkinderen kunnen zwemmen?

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!