Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Gezondheidsvoordelen 50+

Gezonde 50+er

Gezondheidsvoordelen van de 50+ trainingen

Met natte sporten verbeter je in grote mate je gezondheid

Naarmate iemand ouder wordt, begint het lichaam ook minder te functioneren. Spieren en gewrichten worden stijver, waardoor bewegen eigenlijk steeds moeilijker wordt.

En dit zal steeds meer in het dagelijkse functioneren merkbaar zijn. Want het bewegen gaat steeds moeilijker en men raakt steeds meer aan huis gekluisterd.

Door het ouder worden en het daarmee gepaard gaande verlies van vaardigheden, kan de 50plusser erg onzeker worden over het eigen kunnen. Dit verlies zal dan ook in het dagelijkse leven ondervinden, waarbij bijvoorbeeld het doen van boodschappen al een zware opgave wordt.

Meestal ontwikkeld zich door deze beperktheid een steeds negatiever zelfbeeld waardoor men in extreme gevallen zelfs geïsoleerd kan raken van de buitenwereld.

Maar door te gaan bewegen kunnen bovenstaande veranderingen sterk verminderd worden, waardoor de minder bewegelijk senior, een actieve 50plusser wordt.

En bewegen in het water kan hierbij dus een grote rol spelen! Het vertraagd de vele veranderingen in het lichaam naarmate we ouder worden, welke we hier verder zullen bespreken. Ook laten we natuurlijk weten welke voordelen bewegen op deze veranderingen heeft.

Motorische grondeigenschappen

Deze grondeigenschappen hebben te maken met bewegen en worden vaak de ‘algehele conditie’ genoemd. We kunnen deze onderverdelen in:

♦  Kracht: hoeveel kracht kan een spier leveren.

♦  Snelheid: met meer ervaring in het bewegen komt ook een snelle, maar gecontroleerde beweging.

♦  Lenigheid: de mate waarin iemand in staat is een grote beweging te maken.

♦  Uithoudingsvermogen: de capaciteit van het lichaam om gedurende langere tijd arbeid te verrichten.

♦  Coördinatie: wordt bepaald door de samenwerking van de spieren. Zenuwen en spieren, hoe beter ze samenwerken des te beter kan iemand presteren.

 

Bij mensen die lichamelijk actiever en gezonder zijn, zullen bovenstaande eigenschappen minder snel veranderen.

Bewegingen die in het dagelijkse leven worden gemaakt gaan makkelijker, de lenigheid wordt vergroot en de spieren zullen minder kracht verliezen. Het gevolg hiervan is een actieve 50plusser, met een gezonde leefstijl en welke is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leven.

Botten en gewrichten

Het ouder worden heeft tot gevolg dat de botmassa wordt afgebroken, waardoor botten sneller kunnen breken. En aangezien de stevigheid van het lichaam steeds meer verdwijnt, kan de angst om te vallen ook steeds groter worden.

Uiteindelijk kan het de 50plusser doen besluiten om niet meer te gaan sporten of überhaupt nog naar buiten te gaan.

Ook worden bij het ouder worden de gewrichten vatbaarder voor slijtage. Want het zogenaamde gewrichtssmeer functioneert steeds minder goed, waardoor de mobiliteit beperkt wordt.

Bewegingen worden dan ook steeds meer met pijn uitgevoerd, wat natuurlijk geen goed doet aan de kwaliteit van het leven.

Maar deze afbraak kan, door te gaan bewegen, voor een deel worden tegengegaan en daarmee zorgen voor een betere mobiliteit.

Voor de instandhouding van de botmassa is dan ook extra drukbelasting op de botten en gewrichten nodig. Met zwemmen en 50+ trainingen kunnen deze voor een deel worden verkregen.

Spieren en pezen

De spieren en bijbehorende pezen zorgen voor het maken van een beweging. Wanneer de 50plusser steeds minder actief wordt, gaat deze ook in spierkracht achteruit.

Maar door een 50+ training kan de afname van de spierkracht wel sterk worden vertraagd: want de pezen blijven hierdoor gezonder en beter doorbloed, en de bewegingen gaan soepeler.

Bewegen in het warme water heeft als voordeel dat de spieren, pezen en gewrichten beter doorbloed raken. Hierdoor kunnen bewegingen soepeler worden uitgevoerd en zal het langer duren voordat er weer stijfheid optreedt.

En daar is de 50plusser met ouderdomsklachten dan ook erg bij gebaat. Want het zou zonde zijn als de klachten tijdens het sporten ervoor zorgen dat er nauwelijks bewegingen kunnen worden gemaakt. Maar gelukkig zorgt het warme water ervoor dat er een groot deel van de les kan worden bewogen.

Lichaamssamenstelling

Als de spiermassa afneemt heeft dat vaak tot gevolg dat de vetmassa juist toeneemt. Spieren zijn immers een grootverbruiker van vet en kunnen sporters goed laten afvallen.

En doordat de vetmassa steeds verder toeneemt krijgt men ook te maken met de nadelige effecten hiervan. Want door overgewicht kunnen een hoge bloedruk, hart- of ademhalingsklachten en/of suikerziekte zich steeds verder ontwikkelen.

Door de spiermassa zo optimaal mogelijk te houden voorkomt je deze klachten al gedeeltelijk, maar daarmee ben je er nog niet.

Want in de westerse samenleving consumeren we steeds meer voeding, zonder dat we deze ook verbruiken. Het gevolg daarvan is dat de extra calorieën in het lichaam worden opgeslagen en je alsnog aankomt.

Zeker voor de 50plusser is het dus belangrijk om op een verantwoord gewicht te blijven. En dit kan (al wordt het wel elk jaar moeilijker) door regelmatig te blijven bewegen.

Organen

Naarmate we ouder worden krijgt ons hart het steeds zwaarder en stijgt de bloeddruk. Aangezien we het hart als een spier beschouwen en deze (door een inactieve leefstijl) aan spierkracht laten verliezen, kan dit erg gevaarlijke gevolgen hebben.

Niet voor niets zorgen hart- en vaatziektes jaarlijks voor een groot aantal doden.

Door het uithoudingsvermogen (in de volksmond conditie genoemd) te trainen moet je hart harder werken en word deze, door regelmatige training, juist sterker. En het uithoudingsvermogen is met zwemmen of een aquatraining prima te trainen voor de 50plusser.

Door de ontspannende werking van het water zijn deze activiteiten ook erg geschikt voor mensen met pijntjes, die op het droge geen mogelijkheid tot sporten hebben.

Reactievermogen

Het is al jaren een discussiepunt in het verkeer, maar het is inderdaad zo dat het reactievermogen afneemt en we minder snel reageren wanneer we ouder worden.

Het aanleren van nieuwe bewegingen verloopt vaak moeizamer dan vroeger, maar juist de geautomatiseerde bewegingen (welke je vroeger hebt geleerd) kunnen je hierbij helpen.

Indien je vroeger hebt leren zwemmen kun je dit natuurlijk altijd weer (op een veilige manier) oppakken. En misschien kun je zelfs eens een 50+training proberen, waarbij het reactievermogen en de coördinatie ook nog eens getraind worden.

Wellicht is er dan in de toekomst over jou als senior geen verkeersdiscussie meer mogelijk.

Geestelijke aspecten

Doordat de inactieve 50plusser steeds meer vaardigheden gaat verliezen, kan deze onzeker worden over het eigen kunnen. Zoals dingen vroeger gemakkelijk gingen, zo moeilijk gaat het nu.

Dit kan het negatieve zelfbeeld steeds verder vergroten, maar is eigenlijk nergens voor nodig. Want het is immers niet jouw schuld en gewoon een gevolg van het ouder worden. En uiteindelijk komen we hier allemaal mee in aanraking.

Maar we kunnen onze geestelijke aspecten wel trainen en ervoor zorgen dat onze hersenen zo optimaal mogelijk blijven functioneren. Want alhoewel sporten erg goed is voor de mentale gezondheid, zo kun je deze niet alleen hiermee verbeteren.

Want ook lezen, het doen van spelletjes, het maken van puzzels en vooral het hebben van sociale contacten, zorgen ervoor dat je geestelijk in goede conditie blijft.

 

Wil je nog meer weten over de gezondheidsvoordelen van het sporten? Kijk dan even op gezondheidsvoordelen door aquasporten of door zwemmen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!