Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

De 50+ training

50+ training in het water

Hoe ziet de 50+ training eruit?

Probeer een training voor 50plussers eens uit

Bij de 50+ trainingen staan plezier, sociaal bezig zijn en natuurlijk op een verantwoorde manier bewegen centraal.

Er wordt gewerkt aan uw gezondheid waarbij je oefeningen doet, die je vaardigheden in het dagelijks leven ook verbeteren. Maar hoe ziet een 50+ training er nu eigenlijk uit?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je voor een training betaalt. Uiteraard verschilt dit per zwembad, maar meestal betaal je tussen de € 3,50 en € 8,- per les.

Bijna altijd geeft een meerbadenkaart een extra korting, waarbij het is soms zelfs mogelijk is om (op doktersadvies) via je zorgverzekering een bedrag terug te krijgen.

De meeste 50+ trainingen in een zwembad worden in de ochtenduren gegeven. Maar dit verschilt natuurlijk wel per zwembad en sommige baden bieden deze lessen dan ook in de avonduren aan.

Een les of training duurt tussen de 30 en 45 minuten, waarbij het niveau van de deelnemers een belangrijke factor is. Want voor de minder bewegelijke senior is een half uur voldoende, terwijl de actieve 50plusser meestal een training van 45 minuten kan volbrengen.

Vooraf aan de les

Wanneer je een geschikte training hebt gevonden, zul je deze moeten gaan uitproberen. Want uiteindelijk weet je zo pas echt of deze training goed bij je past.

Hiervoor moet je jezelf in een enkel geval eerst opgeven bij de receptie van het zwembad, maar meestal is het gewoon een vrije inloop. Dat wil zeggen dat je een kaartje bij de receptie koopt, jezelf gaat omkleden en richting het desbetreffende bad loopt.

Mocht je echter minder mobiel zijn, dan is het wel aan te raden om het zwembad hier vooraf over in te lichten. Zij kunnen je dan verder adviseren, een rolstoel voor je halen, de lift bedienen of zelfs iemand inschakelen die je verder helpt.

Tijdens de les

Indien je er helemaal klaar voor bent, kan de les bijna beginnen. Je komt de zwemzaal oplopen, de instructeur heet je welkom en vraagt om je entreebewijs.

Hierna kun je jouw handdoek, slippers en eventueel een flesje water weg leggen en de benodigde materialen (zoals dumbells of gewichtjes) alvast klaar leggen.

Indien je dit heeft gedaan is het tijd om een lekker plekje te zoeken en kan de les echt van start gaan.

De les vind meestal plaats in een bad waar je gewoon kunt staan. Alleen als er sprake is van zwemactiviteiten of vormen van Aquajoggen wordt er gebruik gemaakt van diep water.

Wel wordt er bijna altijd muziek gebruikt die speciaal gericht is op de 50plusser. Zo wordt bewegen in het water nog leuker en ontstaat er vaak een gezellige sfeer in de groep.

De instructeur heet de deelnemers welkom en vraagt of er nog nieuwe mensen in de groep zijn. Want hier kan dan extra op worden gelet, totdat deze volledig gewend zijn aan de groep.

Wanneer de muziek aangaat, wordt er begonnen met de warming-up. Er worden rustige bewegingen gemaakt, zodat het lichaam kan wennen aan de oefeningen die verderop in de les worden gedaan. Dit is de kern van de les waarbij er aan het uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, coördinatie etc. wordt gewerkt.

Als afsluiting vindt er een cooling down plaats, waarbij er rustige beweging worden uitgevoerd. Hierdoor komt het lichaam weer tot rust en worden de gevormde afvalstoffen langzaam uit het lichaam verwijderd. Na enkele minuten is het de les voorbij en zul je jezelf  voldaan, maar ook heerlijk loom voelen.

Na de les

Het verschilt per zwembad, maar na de les zijn er vaak ook nog dingen te doen. Want bij de ene aanbieder kun je nog even baantjes trekken en zo aan je zwemvaardigheid werken.

Ook is het vaak nog mogelijk om even te genieten na het zwemmen en gebruik te maken van de aanwezige bubbelbaden, whirlpools of voor sommigen zelfs de duikplank.

Bij bepaalde aanbieders staat na de training ook nog eens de koffie voor je klaar. Zo kun je met de andere deelnemers nog even nagenieten van de les en met een ontspannen gevoel uiteindelijk naar huis terugkeren.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Ga alvast goed van start met ons E-book

Je download 'm helemaal gratis!

Gaan zwemmen is niet zo moeilijk! Maar vorderingen behalen en behouden meestal wel. Want de meeste zwemmers doen maar wat en daarmee ga je niet de resultaten krijgen die je graag zou willen. Maar als je weet wat je doet, komen die resultaten wel sneller dichterbij. En wij helpen je hier natuurlijk graag bij!

Met veel ervaring in de wereld van het zwemmen, bieden we je de hulp die je wellicht nodig hebt. Wil jij ook gratis het het e-book ‘20 tips om prettiger en effectiever te zwemmen‘ downloaden? schrijf je dan snel in! Want dan heb je de eerste stap al gezet!

Je voornaam:

Je email:

 

* Je ontvangt dan onze wekelijks onze supertips in je mailbox. Zo ga je fantastisch van start met je sport, voeding en leefstijldoelen!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!