Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Buurtinitiatief opzetten

Sporten voor 50+ers met een buurtinitiatief

Buurtinitiatief opzetten voor 50+

Ben jij degene die een sportgroep samenbrengt?

Iedereen zou moeten kunnen sporten, maar helaas heeft niet iedereen hier de mogelijkheid toe. Want misschien ben je slecht ter been en wil je wel sporten, maar is het niet mogelijk om naar het zwembad toe te komen.

Of je wilt dolgraag weer iets aan je gezondheid doen, maar je hebt de financiële middelen hier niet voor. Maar het kan ook zijn dat het plaatselijke zwembad gewoon geen speciale lessen voor de 50plussers aanbiedt.

Laat je echter niet ontmoedigen door deze tegenvallers. Want voor je vervoer naar het zwembad of je budgetprobleem zijn vaak wel oplossingen te vinden.

En helaas ziet niet elk zwembad het belang van deze doelgroep, terwijl iedereen hier wel voordeel van zouden hebben. Dus misschien moet je zelf maar het heft in handen nemen en een buurtinitiatief opstarten.

Probeer anders te denken

Bij sporten in het water denk je waarschijnlijk gelijk aan het plaatselijke zwembad. En indien daar weinig aan de doelgroep van 50plussers wordt gedaan, zullen de verdere opties vrij beperkt zijn. Maar dit is niet helemaal waar!

Want misschien moet je iets beter zoeken en kom je zo terecht bij kleinere zwemscholen of revalidatiecentrum’s. En deze bieden ook nog weleens speciale lessen voor de 50plussers aan.

Daarnaast kampen zwembaden de afgelopen jaren nu eenmaal met een teruglopend bezoekersaantal. Zo is bijvoorbeeld het schoolzwemmen langzamerhand afgeschaft, wat ervoor zorgt dat het zwemwater in de ochtenduren bijna niet gebruikt wordt. En daar kun je wellicht prima terecht met jouw nieuwe sportgroep.

Ook wordt er nog weleens in samenspraak met de gemeente of buursportcoach een oudereninitiatief opgezet. Hierbij kun je denken aan de gemeente die de kosten voor het vervoer op zich neemt en de deelnemers met busjes ophaalt.

Het zwembad zorgt dan voor zwemwater, een instructeur, geschikte lessen en voor een lekker bakje koffie na afloop. Je betaalt per les of maand een bepaald bedrag, zodat elke partij baat heeft bij deze constructie.

Zet een 50+ groep op

Ook al wil een zwembad geen speciale programma’s voor de 50plusser opzetten, wil dat niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Want een groep met een voldoende aantal deelnemers is ook voor een zwembad (zeker in de daluren) aantrekkelijk.

En die deelnemers kun je op verschillende manieren aan jouw groep binden. Wellicht ga je namelijk al regelmatig zwemmen en ken je een aantal medezwemmers die jouw initiatief steunen.

Maar ook een oproep in de krant of tegenwoordig op Facebook en Twitter, kan mensen enthousiast maken voor jouw idee. En misschien heb je wel kennissen die je graag hierbij helpen; er is zoveel mogelijk…

Uiteraard wil je dat er ook goede lessen gegeven worden en dat doe je met een goede lesgever. Misschien kun je een zwemonderwijzer huren van het zwembad, maar in de praktijk wordt er ook nog weleens gebruik gemaakt van gepensioneerde sportinstructeurs. Deze geven vaak met plezier de lessen, zonder hier een vergoeding voor te vragen.

Wees actief, niet passief

Het lijkt misschien nagenoeg onmogelijk om een hele nieuwe sportles voor 50plussers in je eentje op te zetten; maar waar een wil is, is altijd een weg!

Laat je dus niet ontmoedigen door tegenslagen, want je gaat juist iets ontzettend goeds opzetten. En vaak zijn er genoeg personen die je hier graag bij willen helpen.

Maar om zo’n groep op te starten is het wel belangrijk om een actieve rol aan te nemen. Want met passiviteit (zoals veel mensen hebben) gebeurt er ook niets.

Werk je plannen dus uit, maak mensen hier enthousiast voor, neem contact op met het plaatselijke zwembad en niet te vergeten de gemeente.

Want omdat jouw sportles een sociaal karakter heeft (ouderen weer mee laten doen aan de maatschappij, werken aan de gezondheid etc.) kan de gemeente misschien een grotere rol spelen dan je zou verwachten.

 

Wij zijn altijd benieuwd naar ervaringen over het opzetten van buurtinitiatieven en horen dit dan ook graag van je. En misschien kunnen wij je adviseren hoe je enkele zaken kunt aanpakken. Neem hiervoor dan contact met ons op.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!