Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Buurtinitiatief opzetten

Buurtinitiatief opzetten voor 50+

Iedereen zou moeten kunnen sporten, maar helaas heeft niet iedereen hier de mogelijkheid toe. Want misschien bent u slecht ter been en wilt u wel sporten, maar is het niet mogelijk om naar het zwembad toe te komen. Of u wilt dolgraag weer iets aan uw gezondheid doen, maar u heeft de financiële middelen hier niet voor. Maar het kan ook zijn dat het plaatselijke zwembad gewoon geen speciale lessen voor de 50plussers aanbiedt.

Laat u echter niet ontmoedigen door deze tegenvallers. Want voor uw vervoer naar het zwembad of uw budgetprobleem zijn vaak wel oplossingen te vinden. En helaas ziet niet elk zwembad het belang van deze doelgroep, terwijl iedereen hier wel voordeel van zouden hebben. Dus misschien moet u zelf maar het heft in handen nemen en een buurtinitiatief opstarten.

 

.

Probeer anders te denken

Bij sporten in het water denkt u waarschijnlijk gelijk aan het plaatselijke zwembad. En indien daar weinig aan de doelgroep van 50plussers wordt gedaan, zullen de verdere opties vrij beperkt zijn. Maar dit is niet helemaal waar! Want misschien moet u iets beter zoeken en komt u zo terecht bij kleinere zwemscholen of revalidatiecentrum’s. En deze bieden ook nog weleens speciale lessen voor de 50plussers aan.

Daarnaast kampen zwembaden de afgelopen jaren nu eenmaal met een teruglopend bezoekersaantal. Zo is bijvoorbeeld het schoolzwemmen langzamerhand afgeschaft, wat ervoor zorgt dat het zwemwater in de ochtenduren bijna niet gebruikt wordt. En daar kunt u wellicht prima terecht met uw nieuwe sportgroep.

Ook wordt er nog weleens in samenspraak met de gemeente een oudereninitiatief opgezet. Hierbij kunt u denken aan de gemeente die de kosten voor het vervoer op zich neemt en de deelnemers met busjes ophaalt. Het zwembad zorgt voor zwemwater, een instructeur, geschikte lessen en voor een lekker bakje koffie na afloop. U betaalt per les of maand een bepaald bedrag, zodat elke partij baat heeft bij deze constructie.

 

 

Zet een 50+ groep op

Ook al wil een zwembad geen speciale programma’s voor de 50plusser opzetten, wil dat niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Want een groep met een voldoende aantal deelnemers is ook voor een zwembad (zeker in de daluren) aantrekkelijk. En die deelnemers kunt u op verschillende manieren aan uw groep binden. Wellicht gaat u namelijk al regelmatig zwemmen en kent u een aantal medezwemmers die uw initiatief steunen. Maar ook een oproep in de krant of tegenwoordig op Facebook en Twitter, kan mensen enthousiast maken voor uw idee. En misschien heeft u wel kennissen die u graag hierbij helpen; er is zoveel mogelijk.

Uiteraard wilt u dat er natuurlijk ook goede lessen gegeven worden en dat doet u met een goede lesgever. Misschien kunt u een zwemonderwijzer huren van het zwembad, maar in de praktijk wordt er ook nog weleens gebruik gemaakt van gepensioneerde sportinstructeurs. Deze geven vaak met plezier de lessen, zonder hier een vergoeding voor te vragen.

 

 

Wees actief, niet passief

Het lijkt misschien nagenoeg onmogelijk om een hele nieuwe sportles voor 50plussers in uw eentje op te zetten; maar waar een wil is, is altijd een weg! Laat u dus niet ontmoedigen door tegenslagen, want u gaat juist iets ontzettend goed opzetten. En vaak zijn er genoeg personen die u hier graag bij willen helpen.

Maar om zo’n groep op te starten is het wel belangrijk om een actieve rol aan te nemen. Want met passiviteit (zoals veel mensen hebben) gebeurt er ook niets. Werk uw plannen dus uit, maak mensen hier enthousiast voor, neem contact op met het plaatselijke zwembad en niet te vergeten de gemeente. Want omdat uw sportles een sociaal karakter heeft (ouderen weer mee laten doen aan de maatschappij, werken aan de gezondheid etc.) kan de gemeente misschien een grotere rol spelen dan u zou verwachten.

 

Wij zijn altijd benieuwd naar ervaringen over het opzetten van buurtinitiatieven en horen dit dan ook graag van uw. En misschien kunnen wij u adviseren hoe u enkele zaken kunt aanpakken. Neem hiervoor dan contact met ons op.

 

Naar top