Alles over zwemmen, aquasporten & 50+ trainingen in het water

Afvallen voor 50plussers

Vrouw gaat afvallen

Afvallen & afslanken voor 50plussers

Vergroot de kwaliteit van je leven door af te vallen

Zeker voor 50plussers is het belangrijk om op het gewicht te letten. Want overgewicht is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker.

Het is dus zeker aan te raden om je lichamelijk gesteldheid in de gaten te houden en bij (flink) overgewicht alsnog tot actie over te gaan.

Door een veranderde maatschappij kan het zijn dat je door de jaren heen steeds zwaarder bent geworden. De voeding wordt namelijk steeds ongezonder, al willen fabrikanten je het tegendeel doen geloven, waardoor de kans op overgewicht steeds groter wordt.

Daarnaast is het bij een hogere leeftijd steeds moeilijker om op gewicht te blijven. Want bewegen kan door lichamelijke klachten steeds moeilijker worden, wat het afvallen natuurlijk ook geen goed doet.

Reeds besproken

Bij de onderdelen zwemmen en afvallen en afvallen met aquasporten, hebben we al gesproken over feiten en ficties over afvallen.

Afvallen is niet iets wat je binnen enkele weken doet en er bestaat al zeker geen magische methode of wonderpil voor. Op een verantwoorde manier gewicht verliezen lukt het beste wanneer je veel calorieën met sporten verbrand, let op je voedingspatroon en gezonde leefstijl gaat nastreven.

Zo kom je gaandeweg steeds dichter bij je streefgewicht en zul je het behaalde resultaat ook beter behouden.

Afvallen wordt steeds moeilijker

Om af te vallen gebruik je niet alleen je hart en longen, welke harder moeten werken bij inspanning, maar ook vele andere spieren. En hoe beter je spierstelsel is, des te meer calorieën zul je in rust gaan verbranden.

Want gezonde spieren gebruiken nu eenmaal meer energie om gezond te kunnen blijven. Maar helaas wordt dit door de jaren heen steeds moeilijker. Want vanaf 30 jaar begint het lichaam langzaam af te takelen, wat grotendeels te verminderen is door een actieve leefstijl.

Bewegen doet leven en dat is zeker waar. Door regelmatig te sporten, maar ook door dagelijks veel te bewegen, blijven je spieren in een goede conditie. Dit vermindert niet alleen de kans om af te vallen, maar verbetert ook de kwaliteit van je leven!

Want spieren, banden en gewrichten worden in de loop der jaar steeds stijver, wat bewegen moeilijker maakt. Lichamelijke klachten komen steeds meer naar voren, waardoor er uiteindelijk helemaal niet meer (zonder pijn) bewogen kan worden.

Gelukkig is dit proces wel om te keren, en dat is door weer meer te gaan bewegen en te letten op je lichaamsgewicht.

Welke aquasporten gebruik je om gewicht te verliezen?

Alhoewel 50+ trainingen erg geschikt zijn voor actieve senioren, zijn ze toch net iets minder geschikt om af te vallen. Uiteraard zijn ze wel handig om mee te beginnen en om het sporten op te bouwen, maar echt veel calorieën verbrand je met deze lessen niet.

Je kunt dus, wanneer je gezondheid dit toe laat, beter afvallen met een van de andere aquasporten. Maar let wel op dat de ene aquasport de ander niet is. Want in sommige zwembaden worden aquasporten zo aangeboden, dat je te traag beweegt en te weinig calorieën verbrand.

Maar over het algemeen kun je met de meeste aquasporten prima afvallen, mits je wel op een effectieve manier bezig bent.

Daarbij is het aan te raden om voor een aquasport te kiezen, waarbij je niet op details hoeft te letten. Want bij Aquadance, Aqua Zumba of Aquasteps ben je vaak meer bezig met het uitvoeren van een choreografie, dan met het effectief uitvoeren van de oefeningen.

De sporten AquarobicsAqua tae-bo en vooral Aquajoggen zijn voor het afvallen meer geschikt. Hier doe je oefeningen in een pittig tempo en gebruikt op een optimale manier de (frontale) weerstand van het water.

Aquaspining kan voor afvallen geschikt zijn, mits er ook oefeningen voor het bovenlichaam worden gedaan.

Vooral veel bewegen om af te vallen

Gaan sporten is belangrijk voor de 50plusser, maar blijven bewegen helemaal! Want ook al val je weinig kilootjes af, je doet wel ontzettend veel voor uw gezondheid.

Je vermindert de kans om ziek te worden en kunt door de dag heen je dagelijkse handelingen steeds beter uitvoeren. En dat vergroot weer de kwaliteit van uw leven, wat belangrijk is om op je streefgewicht komen.

Raak dus niet gefrustreerd als je wel beweegt, maar weinig afvalt. Je doet nog steeds erg veel voor je gezondheid en dat kunnen helaas nog te weinig mensen zeggen.

Meer informatie over afvallen:

Omdat afvallen met sport, voeding en leefstijl zo uitgebreid is, vind je meer informatie over dit onderwerp op de pagina’s zwemmen en afvallen en afvallen met aquasporten.

Wil je gelijk aan de slag met afvallen, dan is onze online cursus Aquaslank echt iets voor jou! Je gaat zelf aan de slag met zwemmen of aquasporten en krijgt van ons de informatie die je nodig hebt over voeding en leefstijl. Daarbij heb je ook veel baat bij de Sportbibliotheek. Lees hier alles over de doelstelling effectief afvallen.

Wellicht interessant voor jou

Om met meer resultaat je doelen te bereiken

Of je nu met een Aquasport of zwemmen wilt afvallen, meer spiermassa gaat opbouwen of jezelf gewoon fitter wilt voelen… Wij helpen je hier graag bij! Ga zelf met onze speciale producten, zoals de Sportbibliotheek, de zwemschema’s of onze e-books aan de slag en behaal meer resultaat dan ooit tevoren!

Materialen voor bij de 50+ training

Goed en lekker aquasporten of zwemmen, doe je natuurlijk met goede materialen. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een lekkere warme badjes voor na de les. En wil je zelf gaan oefenen, dan kun je ook aan de slag met verschillende trainingsmaterialen zoals een zwemplankje, pull-buoy of handpaddles.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!